dimarts, 9 de novembre del 2010

Maurits Cornelis Escher

" Mà amb globus reflectant "
1935 Litografia
(detall de l´autoretrat en un espill esfèric)

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) fou un artista dels Països Baixos, famós pels seus gravats, litografies i il•lustracions a tinta ,que representen construccions impossibles, exploracions de l'infinit i tessel•les.

En Mauk, com se l'anomenava de jove, va néixer a Leeuwarden, PaÏsos Baixos. Era el fill petit de l'enginyer George Arnold Escher i la seva segona esposa, Sarah Gleichman. El 1899 la família es traslladà a Arnhem on Escher va aprendre a treballar la fusta i estudià piano fins els tretze anys.
Del 1912 al 1918 va estudiar a l'institut. Tot i que excel•lia en dibuix, les seves notes eren, en general, baixes, i va haver de repetir el segon curs. El 1919 ingressà a l'Escola Haarlem d'Arquitectura i Arts Decoratives, on estudià breument arquitectura per dedicar-se a l'estudi de les arts decoratives. El 1922 Escher deixà l'escola, havent obtingut experiència en dibuix i especiament en el gravat de la fusta.
Escher viatjà regularment a Itàlia i allí va conèixer Jetta Umiker, amb qui es casaria el 1924. La parella s'establí a Roma i hi visqueren fins el 1935; quan el clima polític sota el règim de Mussolini va tornar-se insuportable es traslladaren a Suïssa on van viure durant dos anys. Escher, però, havia quedat enamorat dels paisatges d'Itàlia, no estava satisfet de viure a Suïssa. Dos anys més tard, doncs, el 1937, la família es traslladà de nou, cap a Bèlgica
La Segona Guerra Mundial els obligà a traslladar-se per darrer cop, el gener de 1941, aquest cop a Baarn, Països Baixos, on Escher visqué fins el 1970.
La majoria de les obres més conegudes són d'aquest període, el clima fred, humit i ennuvolat dels Països Baixos va permetre-li conncentrar-se enterament en la seva obra. Només durant el 1962, any en què va haver de ser operat, va estar una temporada sense noves creacions.
Escher es traslladà aleshores a la casa Rosa Spier al nord d'Holanda, el 1970. Era una residència per a artistes, on podia disposar d'un estudi per ell sol. Allí morí el 27 de març de 1972.

Vols conéixer la seva obra?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada